przepływ

przepływ masz jakiś taki “szczątkowy” [grawitacyjny?]. Jeśli układ nie jest zapchany, zapowietrzony lub uszkodzony [np. zgnieciona rurka], to pozostaje chyba tylko niesprawna pompa obiegowa. Wyrażnie się grzeje mimo chłodnego glikolu – może zbyt rzadko była uruchamiana i doszło do zablokowana wirnika? Jaką różnicę WE/WY wężownicy miałeś w przeszłości, podczas normalnej pracy układu?
Jeśli jednak pompa pracuje, to coś musi dławić przepływ i to znacznie. W filtrze nic nie było? Ciśnienie glikolu takie, jakie było wcześniej? Gratuluję konstrukcji kolektorów teraz parę faktów : jeśli masz sterownik różnicowy z regulacją obrotów pompy, to może sprawdź jeszcze jak pompa pracuje, gdy jest zasilana bezpośrednio z sieci [z pominięciem sterownika]. Wykluczając poszczególne elementy systemu w końcu znajdziesz przyczynę nieprawidłowości.
A przy okazji – w opisie jakiegoś sterownika [z tych droższych] znalazłem zalecenie, aby po włączeniu opcji “regulacja obrotów pompy” obowiązkowo przełączyć pompę na 3-ci bieg [pod grożbą uszkodzenia sterownika]. Nie wiem tylko w jaki sposób silnik pracujący z mniejszą mocą może uszkodzić sterownik?
6 mkw = 6KWh energii przy nasłonecznieniu ( 1000w/mkw czerwiec południe)
6 KW * 35%(sprawność instalacji) = 2,1KWh moc chwilowa
Zasobnik 300 L z 10 na 55 stopni = 15,6 KWh około 7 godzin słonecznych takie oszczędności przynosi ta instalacja ( Gratulacje)
Z praktycznego punktu widzenia kolektor fabryczny nowy (2m kw pow absorbera)w instalacji domowej jest w stanie w ciągu całego słonecznego dnia zaabsorbować od 5,5 do 6,5 KWh także masz całkiem przyzwoity wynik. Zauważyłem, że na 1 biegu CWU się spokojnie nagrzewała. Jak włączałem 2 bieg, to szybciej, ale za to krócej pracuje. Wg mnie to powinna sie zmieniać prędkość pompy zależnie od różnicy temp solar/zasobnik (im wyższa różnica, to szybciej kręć pompa, ale to tylko moje odczucie). Nie pamiętam, jaka była temp we/wy do/z zasobnika. W sobote bedę przeglądał rurki, mam je z wysokotemperaturowego plastyku i widzę, że troche inaczej leży na przejściu z dachu pod rynnę – może tam coś jest zgniecione. Pompa obiegowa czuć jak pracuje, trzęsie, nie jest zapowietrzona. Nie mam żadnego filtra. Max temp jaką uzyskałem w CWU to 54’C.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s